Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie sociálních sítí


  • Pojem „sociální síť“ byl zaveden dlouho před tím, než vznikl internet a všechny současné internetové sítě, v roce 1954 sociologem z „Manchesterovy školy“ Jamesom Barnsom.

 

                                                                                      

 

  • Ve druhé půlce 20. století se sociální sítě začaly vyvíjet jako vědecká koncepce. Na začátku se rozšířily na západě, potom se dostaly i k nám. Následovalo to, že se tento obyčejný pojem sociologů stal trendovou koncepcí, která se stala jedním ze základních pilířů koncepce WEB 2.0, o které se jako první zmínil Tim O’Reilly v září roku 2005 ve svém článku „Tim O‘Reilly – What is Web 2.0“.

 

 

 

  • I když to zní sebevíc podivně, historicky první sociální sítě tvořily skupiny lidí, které používaly klasické maily pro podporu svých sociálních vztahů. Stalo se tak 2.10.1971 v den, kdy byl odeslán první vzkaz na vzdálený počítač. Prvními uživateli sociální sítě se stali „vojáci“ v síti ARPA NET. Byl to první krok k stvoření internetu a současných sociálních internetových sítí.

 

 

 

  • Dalším krokem bylo objevení IRC (Internet Relay Chat – chat přes internet) - systému pro komunikaci v reálném čase. IRC je vynález finského studenta Jarko Ojkarinnen . Již v roce 1988 totiž vznikaly velké sociální sítě, které se ale s dnešními nemohou srovnávat.

 

  • První počítače, elektronická pošta, IRC a mnoho dalších technologií se fakticky proměnili v to, čemu dnes říkáme internet. 7. srpna 1991 britský vědec Tim Berns-Lee jako první publikoval internetové stránky a udělal tím další krok k vzniku sociálních sítí tak, jak je známe dnes.

 

 

 

  • V roce 1995 Randy Conrad vybudoval první sociální síť classmates.com, která již tehdy měla dost společného se současnými sociálními sítěmi. Tyto webové stránky pomáhaly registrovaným uživatelům hledat a udržovat vztahy mezi spolužáky, studenty a jinými známými. Dnes web čítá přibližně 40 milionů uživatelů, z nichž většina pochází hlavně ze Spojených států a Kanady.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář