Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nebezpečí sociálních sítí

  • Sociální sítě jsou prostorem pro existenci sociálně-patologických jevů, zejména kyberšikany, kybergroomingu, sextingu, kyberstalkingu apod. Díky neexistujícímu systému ověřování pravdivosti osobních údajů uživatelů může docházet například k situacím, kdy uživatel-manipulátor předstírá jiný věk a vzhled a využije důvěřivosti uživatelů, kteří pak svolí k osobní schůzce (tzv. kybergrooming). Ta může skončit tragicky, jak dokladuje nedávno řešený případAshleigh Hallové, která byla uživatelem Facebooku zmanipulována k osobní schůzce a zavražděna. Díky zveřejněným fotografiím a základním osobním údajům se uživatelé sociálních sítí zdají být věrohodnější, opak je však často pravdou. Na pravdivost informací v sociálních sítích nelze spoléhat. Výzkumy dokazují, že 42,5 % dětí je ochotno jít na osobní schůzku s člověkem, kterého znají jen z internetu (E-Bezpečí, 2009). 
  • Sociální sítě mohou také sloužit jako nástroje pomsty, pro útočníky je snadné vytvořit útočné diskusní skupiny zaměřené na konkrétní osobu či falešný profil oběti s urážlivým obsahem, časté je také zneužití fotografie uživatele pro fotomontáž a následné šíření tohoto obsahu ostatním uživatelům. Tyto projevy lze zařadit mezi tzv. kyberšikanu, které je dle statistik vystaveno 39 % uživatelů internetových sociálních sítí. 25 - 35 % dětí (ve světové populaci) se také stalo oběťmi kyberšikany. Ačkoli jsou sociální sítě opatřeny "záchrannými tlačítky" pro nahlášení závadného obsahu či jednání, ke kyberšikaně uživatelů dochází a docházet pravděpodobně bude i nadále. 
  • Sociální sítě jsou zcela jistě zajímavými produkty, které mají velký vliv na populaci. Dalo by se říci, že sociální sítě jsou návykové a řada uživatelů je chce pravidlně navštěvovat a plnit nejrůznějšími informacemi. Sociální sítě umožňují udržovat dávno ztracené sociální vazby a vytvářet vztahy nové (naopak od běžného nevirtuálního života, kde je člověk limitován časem a prostorem). To vše má ovšem vliv na budování dovedností v oblasti přímé sociální interakce - jednoduše řečeno - čím více času trávíme na Facebooku, tím méně času trávíme přímou komunikací s lidmi. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dddddddddd

(blb, 31. 3. 2022 13:22)

je to blbost

dddddddddd

(blb, 31. 3. 2022 13:22)

je to blbost

lesnicky

(dominik, 13. 6. 2014 9:10)

ahoj lidi nemáte dostatek nápadů do 6 . Já mám řešení pokud se nudíte a nemáte co dělat napalte někoho povedeným prenkem ( naschvále , vtip ) . Tak najedte na lesnicky a bav se .

Šance

(Hanička, 17. 3. 2013 17:58)

Čau vespolek. Mám pro Vás tip, je to revoluční metoda výdělku peněz, vhodná pro lidi, co jsou doma. Sama si takto vydělávám už od ledna a jsem tím fascinována! Milionářka přes noc se ze mě sice nestala, ale i tak toho využívám na maximum. A tohle všechno znám z www.CervenaCerna.cz